logo
Archivy
Zřizovatelem této příspěvkové organizace je Středočeský kraj
zrizovatel
Doučování žáků škol – Realizace investice 3.2.3 Národního plánu obnovy

plakat plakat

Přínosným partnerem pro náš dětský domov je Nadační fond Veroniky Kašákové.


Po prázdninách jsme zase vyjeli

Sobota

Je sobota půl jedenáctý, 15. září a my vyrážíme na další cyklovíkend. Jedeme do míst, kde nikdo z nás nikdy nebyl. Na Lužnici do Slavňovic. Je to akorát tak daleko a cestou hodně k vidění. Jede sedm dětí, kromě dvou, už staří harcovníci.

Tradičně začínáme do kopce, do Libenic. Zabere nám to docela dost času. Zato v Borotíně jsme za chvíli. Prolejzáme tu romantickou zříceninu, obědváme, vaříme kávu a všichni si poslechnou pověst, která se k hradu váže. Nejvíc se líbí sklepení.
„….první zmínka o hradu pochází někdy okolo roku 1530. Jak jsou tedy tyhle zdi starý?“
„hmmmmmm …155 let“
„……eeeeee….165 let“
„ mnoooo…..228“

Z Borotína pokračujeme dílem krásnou lesní cestou nebo cyklostezkou do Nového Kostelce, navštívit nejstarší kostel na Táborsku, Narození Panny Marie, který se datuje podobně jako Borotín hrad k roku 1532. Obcházíme stavbu a hřbitov. Dominiku nejvíc zaujal hrob Máchalů.

A zas dál, po žluté turistické, loukama a zářijovým počasím, sbíráme ořechy, někdo padá do kaluže…..do Radkova a odtud už po silničce přes Balkovu Lhotu do Dražic. Musíme kus po hlavní silnici a nutno říci, že hodně řidičů se k nám chová dost sprostě.

Za Drhovicemi ale sjíždíme, a jsme za to rádi, na vedlejší silnici na Řepeč. Tam je najednou nevídaný klid.
Zanedlouho jsme ve Slavňovicích a celkem snadno nacházíme cestu k řece. K Suchomelovu mlýnu. Cesta lesem, z kopce, docela dlouhá, ale už jsme u Lužnice, v cíli naší cesty.

Čeká nás tu dřevěná chata se zázemím, hukot jezu a dobrý lidi. Zabydlujeme se a po 35 náročných kilometrech vaříme jen polívku, vyprávíme si, půjčili nám i kytaru, tak chvíli brnkáme a kolem 22 hodiny zalejzáme.

Po prázdninách jsme zase vyjeli
« z 8 »

Neděle

Po klidný noci ráno sluníčko, mlha nad řekou, chladno, kafe. Pomalu z podkroví vylejzají účastníci ze svých pelechů. Snídáme, balíme, uklízíme, někdo se cicmá s dvěma místními mňouky. Loučíme se a kolem desátý jsme na dvou kánoích na šestkrát převezeni i s bicykly na druhý břeh. Tam je prý cesta lepší. Asi je, ale jen kousek. Po turistický se plahočíme stezkou kolem vody, pomáháme si v těžkých úsecích.

A už jsme na prvním dnešním zajímavém místě, a sice u řetězového mostu u Stádlce. Informace o něm a kopec od vody nahoru, ve Stádlci krátká pauza a jsme v Opařanech. No nedá nám to a fotíme se před léčebnou. Z Opařan pokračujeme přes Drhovice, cestou i necestou, dělá Dominika kotrmelce, až do Sepekova, kde stojí Poutní kostel Jména Panny Marie, poslední zajímavost naší cesty.
Sáknem informace o zázraku, který se tu stal, a že na tom místě stojí dnes tenhle kostel. A máme velký štěstí, protože je tu právě dnes pouť a kostel s celým areálem je přístupný. Jdem dovnitř, procházíme ambit a shodujeme se na tom, že je to ale fakt krásný místo.
(foto cyklistů je z kaple S. Norberta)

Prodíráme se okolo stánků prodejců a konečně už jsme za Sepekovem, Božetice – oběd, Modlíkov – krásná kaplička ve skále, kterou jsme málem minuli, Nadějkov. Už zbývá jen pár mil.
Starcova Lhota, Ostrý a čeká nás 6ti kilometrový kopec dolů z Libenic až do zámku bez šlapání. Nahoru jsme ho jeli-tlačili hodinu, dole jsme za 10 minut.

Je půl sedmý, máme hamburger k véče, bolavý nohy a zadky a spoustu věcí v hlavě a taky 45 dnešních kilometrů v nohách.

Krásný víkend. Zase jsme měli kliku. Místo u Lužnice, počasí nádherný, žádný úraz, problém s kolem, i Domča se naučila používat přehazovačku.

Dík všem.

Petr Frumert

TOPlist